Na een filosofie- en theologieopleiding bij de Kruisheren studeerde René theologie, psychologie en psychotherapie, onder meer in Nijmegen, Rome, Bonn, Amsterdam en Utrecht. In zijn werk als therapeut en opleider liet hij zich vooral inspireren door Carl Rogers en Eugene Gendlin.
Van Carl Rogers heeft René meegekregen dat de kwaliteit van het relatieaanbod van de luisteraar tot beluisterde van doorslaggevende betekenis is in een vruchtbaar hulpverleningscontact. Bovendien is het voor Rogers vanzelfsprekend dat je je als luisteraar en helper eerder richt op en uitgaat van het vermogen van de ander, dan dat je diens onvermogen in het centrum van de aandacht haalt.
In de persoonlijke contacten en workshops met Gene Gendlin en Maria Hendrixs in Leuven in begin van de jaren tachtig heeft René ervaren dat het als hulpverlener belangrijk is, dat hij zijn gesprekspartner met zichzelf in gesprek brengt en haar/hem helpt de eigen innerlijke dialoog op gang te brengen door de eigen innerlijke, lijfelijk waarneembare beleving, (haar/zijn felt sense) te leren beluisteren.
Vanaf eind jaren zeventig heeft René veel mogelijkheden gecreëerd, c.q aangegrepen om dit waardevolle gedachtegoed van zijn leermeesters te delen met ieder die zich daardoor aangesproken voelt.
Van een (toe)gewijde prediker was René een aandachtige luisteraar/therapeut, opleider en schrijver geworden. Naast zijn biografie heeft René op deze site voornamelijk die schrijfsels vermeld, die betrekking hadden op zijn werk als therapeut en opleider. Voor het opleiderschap had René in 1971 een goed maatje gevonden in Jan Kruithof, die ook zijn grote vriend werd en helaas ook is overleden. Tot 1998 hebben zij eerst een twee jaarlijkse en later een jaarlijkse opleiding verzorgd voor de vereniging van Client Centered Psychotherapie.
Geleidelijk aan melden zich steeds meer andere doelgroepen aan. Bij pastores, fysiotherapeuten, creatief therapeuten, sociotherapeuten, counselors, coaches, haptonomen, loopbaanbegeleiders, hypnotherapeuten en andere hulpverleners bleek er behoefte aan meer scholing. Want hetgeen zij in hun eigen benadering bij mensen losmaakten wilden zij ook gespreksmatig goed aanpakken. Focusing bleek hierin een goede vorm om de interne dialoog bij de cliënt op gang te brengen.
Na het stoppen met de uitoefening van de priesterambt van René wilde hij zijn spirituele kant blijven aanspreken. René organiseerde voor hulpverleners en voor andere belangstellenden stilte- en bezinningsdagen met thematische onderwerpen zoals het ervaren van Bijbelteksten, van dromen of van gedichten en dat in een omgeving die rust en stilte garandeerde. Een en ander heeft daarom in twee trappistenkloosters (Achel en Diepenveen) en ook in enkele nonnenkloosters (Maarssen, Egmond en Hilversum) plaats gevonden. René maakte de deelnemers tevens vertrouwd met het focusserend luisteren en lezen.
Verder heeft René in een nonnenklooster in Assisi twaalf jaar lang een jaarlijks terugkerende bezinningsweek gehouden. Aan het eind van iedere middag wisselden de deelnemers de ervaringen van de dag uit. Het focusserend luisteren naar elkaar is ook hier weer een stille, vaak onvermoede toegang naar de binnenkant van ieders eigen bestaan. Het was niet alleen Franciscus, maar ook de sfeer van de stad, de weldadige rust van de natuur, de kracht van de groepsdynamiek en de ontmoetingen en gesprekken met elkaar, die een bron van inspiratie vormden. Voor René was het heel plezierig, dat hij met anderen kon delen, dat het kloosterleven wel degelijk stille, kleine vonken kan doen overslaan op de bezoeker.
De vertalingen van de teksten in het Duits zijn ten gerieve van therapeuten in Berlijn en Regensburg. In beide steden verzorgde René voor hen jaarlijks een focusingseminar over het optimaliseren van hun relatieaanbod als therapeut.
Bibliografie
In deze bibliografie is een overzicht te zien van het geschreven werk van René. Een aantal van de genoemde teksten zijn te lezen op andere pagina’s op deze website.