René Maas

focussen als vermogen tot beluisteren

René Maas
album-art

Hieronder staat een serie focusoefeningen op CD, in 2001 geproduceerd in eigen beheer. De begeleidende muziek is gecomponeerd en uitgevoerd door Peter Tiehuis. De CD is helaas niet meer verkrijgbaar, maar met de muziekspeler hieronder kunt u zowel de oefeningen als de muziek afspelen, beluisteren en doen. Scroll naar beneden voor toelichting bij de oefeningen.
00:00
focusoefeningen-cd

Toelichting bij de oefeningen

Oefening 1: Stil staan bij het besef dat je enerzijds zelf ruimte inneemt en dat er anderzijds ook veel is, wat ruimte bij jou inneemt. Deze oefening biedt je de mogelijkheid deze veelheid te ontklonteren.

Oefening 2: Verbinding maken met je eigen gewaarwording wat al die meemaaksels in jou teweegbrengen.

Oefening 3: Welke stemming tref ik in mezelf aan en waarvan is die stemming een weerklank.

Oefening 4: Met deze oefening ga je door middel van je eigen naam opzoek naar het ik-eigene en het ik-vreemde. Wat hoort bij je vader, wat is de erfenis van je moeder en wat hoort bij jou. Zo kom je misschien ook je eigen erfzonde op het spoor:waar je het meest onder geleden hebt in het contact met (een van) je ouders. Deze is vaak geïnternaliseerd en deel van jezelf geworden.

Oefening 5: Een voorbeeld van zo’n erfelijke belasting kan de innerlijke criticus zijn. Die is vaak overjarig en toch nog steeds en altijd weer oppermachtig. Je kan hem omscholen van afremmer tot beschermer.

Oefening 6: Ga naar het “het stiltecentrum” in jezelf, Je eigen sound of silence kent misschien vele klanken.

Oefening 7: Met je eigen handen kun je voor je eigen ogen een mini-psychodrama opvoeren, waardoor je de relatie met (delen van) jezelf of met een ander beter in de vingers krijgt.